13 september 2022

Bouwer schroeft 90.000 houten latten aan gevel van nieuwe Stadswinkel Tilburg


De bouwer is gestart met het schroeven van de 90.000 Fraké latten aan de gevel van de nieuwe Stadswinkel in Tilburg. De circulaire biobased gevel van hout wordt niet alleen onderhoudsvrij maar ook volledig demontabel. Na de transformatie heeft het gebouw een hoogwaardig geïsoleerde schil. 


Nieuwe bekroning

Ons ontwerp kenmerkt zich door het reliëf en patroon dat zorgt voor een schorsachtige uitstraling die versterkt wordt door het voorvergrijsde hout. De ruwe houten gevel vormt een spannend contrast met de strakke, blank gelakte kozijnen. Met de toevoeging van een kap krijgt het bestaande gebouw een nieuwe bekroning en transformeert het stadskantoor tot huis van de stad.

 

Biobased interieur
Ook in het interieur worden biobased en circulaire materialen gebruikt. Er komen akoestische wanden en plafonds van gerecyclede petflessen, demontabele wanden en kozijnen van hout, vloeren op basis van kurk en lijnolie. De losse inrichting is zoveel mogelijk hergebruikt en opgeknapt. Alle nieuwe inrichtingselementen zijn gemaakt van biobased grondstoffen.

Doordat we alle gebruikte materialen opnemen in het Madaster materialenpaspoort kunnen ze in de toekomst ook echt hergebruikt worden. Het gebouw wordt naar verwachting opgeleverd in het voorjaar van 2023.


Meer lezen? Ga naar project


Foto's: Arjen Veldt

Projectcredits:
Gemeente Tilburg (opdrachtgever) 
BINX Smartility (aannemer)
WEBO (gevel)
Nelissen ingenieursbureau (advies)
IMd Raadgevende Ingenieurs (advies)
Stevens Van Dijck (advies)