12 november 2023

Nieuw futuristisch lichtfontein voor Veenendaal

Veenendaal, 9 oktober - Op donderdag 9 oktober onthulden wethouder Dylan Lochtenberg en Jos van Eldonk een futuristische lichtfontein die het symbool vormt voor het Veenendaal van de 21ste eeuw.

Elke stad wil graag een fontein, maar omdat een fontein lawaai maakt en veel onderhoud vraagt, komt die er meestal niet. Voor het Horecaplein hebben we een lichtfontein ontworpen waarmee we Veenendaal ook als ICT-stad op de kaart te zetten. Het lichtelement verlevendigt het plein door de permanente verandering in kleur, lichtintensiteit en lichtbeeld. De fontein heeft een klassieke voet, gelaserd uit Cortenstaal, met lichtstaven van LED die van zachte twinkelende lichtlijnen tot feestelijke lichtshows geprogrammeerd kunnen worden.Het lichtelement vormt het sluitstuk van de herinrichting van de J.G. Sandbrinkstraat en het Horecaplein waarmee de gemeente in 2018 startte.

De opdrachtgever voor dit bijzondere project is de Gemeente Veenendaal, die hiermee een statement maakt over de richting waarin de stad zich wil ontwikkelen. Het lichtontwerp is afkomstig van Simon Luitse en Paul Cremers van FOSFOR | Lighting Experience. Het staalwerk, essentieel voor de stevige voet van de fontein, is gerealiseerd door de vakmensen van Mannen van Staal.

De futuristische lichtfontein op het Horecaplein belooft niet alleen een visueel spektakel, maar draagt ook bij aan de identiteit van Veenendaal als een stad die zichzelf blijft vernieuwen en positioneren in de voorhoede van moderne stadsontwikkeling. De officiële onthulling trok veel belangstelling en de lichtfontein wordt al veelvuldig bezocht.