07 maart 2020

Transformatie Stadskantoor, Tilburg “bio-based en circulair”

De oude bibliotheek en stadskantoor wordt getransformeerd! Van een anoniem, gesloten en somber gebouw, naar de nieuwe stadswinkel: de plek waar burgers en bedrijven terecht kunnen met alle zaken die ze willen regelen met de gemeente Tilburg. En een plek om te werken of verblijven.

De toevoeging van extra vides, nieuwe liften en trappen maken het gebouw open en zorgen ervoor dat de kantoorverdiepingen zichtbaar zijn vanuit de publiekshal. De begane grond met de stadswinkel, het werkrestaurant en het vergadercentrum wordt vrij toegankelijk voor publiek.

De gemeente Tilburg heeft hoge duurzaamheidsambitities als het gaat over haar eigen huisvesting. Het gebouw krijgt een volledig nieuwe houten gevel, de plint wordt opengemaakt en voorzien van hoge puien. De hele gevel is zo uitgevoerd dat deze later weer volledig is te demonteren. Ook in het interieur zijn de materialen waar mogelijk biobased en worden ze circulair toegepast.

Door de nieuwe kap krijgt het gebouw bekroning en transformeert het stadskantoor tot biobased en circulair ‘huis van de stad’.