06 maart 2025

Inspiratiesessies met eigenaren maken van de Tuinstraat een groene droom

Met de gemeente, grondeigenaren, pandeigenaren, ondernemers en andere belanghebbenden ontwikkelden we de visie Tuinstraat Veenendaal tijdens workshops en inspiratiesessies. Een ongebruikelijke, maar succesvolle aanpak: de Tuinstraat transformeert van sombere expeditiestraat naar een gezellige groene woonstraat. 

Dynamische stadscentrum

Je kent ze wel, die straten in het centrum van de stad, met veel achterkanten van winkels, nooduitgangen en expeditiehoven. Expeditiestraten: handig om winkels te bevoorraden en om afvalcontainers neer te zetten, maar niet bepaald aantrekkelijk om doorheen te wandelen, laat staan om in te wonen. Dat is zonde, want juist in het dynamische stadscentrum is woonruimte gewild en hard nodig. Jongeren en senioren wonen erg graag in het centrum, dicht bij het uitgaansleven en de voorzieningen.

Noodzakelijk kwaad

De Tuinstraat in Veenendaal was zo’n straat: functioneel, maar ook grauw en somber. Bij onze eerdere plannen voor de herontwikkeling van het centrum werd de Tuinstraat niet meegenomen: de traditionele expeditiestraat leek een noodzakelijk kwaad. Maar tijden veranderen: terwijl het centrum van Veenendaal in de afgelopen 20 jaar steeds mooier en levendiger werd, nam de behoefte aan winkelruimte af en de woningnood toe. 

Visie Tuinstraat

Er wordt inmiddels anders gedacht over expeditie in binnensteden. In 2021 kregen we daarom de opdracht van de gemeente om een visie te ontwikkelen om ook de Tuinstraat bij de stadsontwikkeling te betrekken, met een aantal uitgangspunten: de Tuinstraat moest een lichte, ruimtelijke stadsstraat worden, waarin expeditie een minder grote rol speelt en er meer ruimte is voor wonen en groen. 

Inspiratiesessies

Het credo bij het ontwikkelen van de kaders was vastleggen wat moet, vrijlaten wat kan. Het idee was vanaf het begin om pand- en grondeigenaren en andere betrokkenen door workshops te inspireren, activeren en begeleiden om samen, bottom up, de kaders voor de herontwikkeling op te stellen om uiteindelijk tot innovatieve woningontwikkeling te komen. De eerste sessies hielden we bij Downtown, in de voormalige Pnielkerk. We namen de deelnemers mee in de droom om van de sombere expeditiestraat een bruisende groene stadsstraat te maken. Nog steeds organiseren we samen met de gemeente sessies om betrokkenen te enthousiasmeren om de herontwikkeling van hun vastgoed op te pakken. 

Mooie, levendige binnensteden

Waar initiatiefnemers in veel gemeenten vooral te horen krijgen waarom hun plannen niet kunnen of mogen, draagt Veenendaal al jaren een cultuur uit van ‘mogelijk maken en stimuleren’. Wij geloven dat deze aanpak van de gemeente Veenendaal een voorbeeld kan zijn voor andere gemeenten. Hier laten we zien hoe je écht samen kunt bouwen aan mooie, groene en levendige binnensteden.

Tuinstraat Veenendaal: een groene toekomst

En de aanpak werkt! De visie is opgesteld in 2021 en de eerste plannen zijn nu al in uitvoering. Op meer dan tien andere plekken in de straat zijn plannen in voorbereiding en op weg naar de vergunningsaanvraag. Zelfs de lastige smalle kavels blijken ontwikkelpotentie te hebben. Inmiddels is ook de uitwerking van het inrichtingsplan opgepakt, dat gefaseerd zal worden uitgevoerd. 

Geïnteresseerd in hoe je stadsontwikkeling samen aanpakt door workshops en inspiratiesessies met betrokkenen? Neem contact op met Jos van Eldonk