131006_SVE_Gemeentehuis-Venray

Venray

Renovatie gemeentehuis

Gemeentelijk monument

Het bestaande gebouw is oorspronkelijk gebouwd als klooster en in de jaren zeventig verbouwd tot gemeentehuis. Het gebouw heeft de status van gemeentelijk monument, maar kende een groot aantal technische en functionele gebreken. Een aantal jaren geleden is de publiekshal vernieuwd maar op de kantoorafdelingen kampte het gebouw met bouwfysische en installatietechnische problemen. Het gebouw bleek te klein voor de gegroeide organisatie en functioneerde niet zoals dat bij een moderne gemeentelijke organisatie past.

 

131001_SVE_Gemeentehuis-Venray
130105_SVE_Gemeentehuis-Venray

De voormalige kapel als multifunctionele ruimte

Bij de transformatie is gekozen voor een dubbele strategie. Enerzijds zijn waar mogelijk de historisch waardevolle onderdelen herontdekt, gerestaureerd, geaccentueerd en soms zelf terug gerestaureerd. Zo is de voormalige kapel in het nieuwe ontwerp weer ingezet als het hart van het complex, als plek voor ontmoeting. De ruimte wordt gebruikt als werkrestaurant en raadszaal. Het oorspronkelijke beeld van de kapel is waar mogelijk hersteld. Zo zijn de Kruiswegstaties weer achter de betimmeringen vandaan gehaald en hersteld. Replica’s van de oorspronkelijke kroonluchters en wandlampen geven de ruimte een meer authentieke uitstraling. De oude glas-in-lood-ramen, jarenlang opgeslagen in kratten, zijn hersteld en herplaatst. Door de stenen kopwand van de kapel volledig te vervangen door een glazen wand, opent de ruimte zich ook fysiek naar de rest van de organisatie.

 

130102_SVE_Gemeentehuis-Venray
131005_SVE_Gemeentehuis-Venray

Licht en transparantie

Anderzijds hebben we heel bewust nieuwe ingrepen gedaan om licht, helderheid, overzicht en transparantie in het gebouw te brengen. Deze ingrepen waren in onze ogen nodig om het gebouw te laten functioneren voor een moderne gemeentelijke organisatie. We zijn daarbij niet op zoek gegaan naar het compromis, maar hebben het contrast opgezocht. Het gebouw verenigt nu twee van haar essentiële karakters en geschiedenissen: het oorspronkelijke beeld als klooster en het moderne eigentijdse beeld als gemeentehuis.

 

130103_SVE_Gemeentehuis-Venray
130108_SVE_Gemeentehuis-Venray

Het Nieuwe Werken

Bij het vernieuwde gebouw past ook een vernieuwde manier van werken. Op basis van de principes van het Nieuwe Werken hebben we de nieuwe kantoorconcepten ontwikkeld waarbij integraliteit, samenwerken en ontmoeten centraal staan. Om tot een helder en overzichtelijk gebouw te komen, is er op de begane grond een centrale ‘backbone’ gerealiseerd waaraan alle publieksfuncties bevinden. De structuur van gangen en kamertjes is vervangen door open flexibele werkgebieden met daarin kabinetten voor geconcentreerd werken en overleg. Binnen het concept van Het Nieuwe Werken zijn de kantoorzones ingericht met meerdere soorten werkplekken: van standaard werkplekken in een semi-open landschap tot concentratiewerkplekken, teamwerkplekken en informele overlegplekken.

 

131003_SVE_Gemeentehuis-Venray
130107_SVE_Gemeentehuis-Venray

Het gemeentehuis als forum

Het gemeentehuis heeft in haar nieuwe vorm een belangrijke rol als ‘forum in de stad’ gekregen. Burger, overheid en raad ontmoeten elkaar in en om het gebouw. Ruimten zijn toegankelijk voor het publiek: er is een leestafel in de hal gekomen en het restaurant is voor iedereen toegankelijk. Het gebouw is ook geschikt gemaakt voor bijzondere evenementen. De voormalige kapel is multifunctioneel en opnieuw de centrale ontmoetingsplek in het gebouw: als raadszaal, als restaurant/café en als burgerzaal.

Projectgegevens

Periode: 2008>2012
Opdrachtgever: Gemeente Venray
Programma: Stadhuis met publieksfuncties, raadszaal gecombineerd met een multifunctioneel bedrijfsrestaurant/vergadercentrum, flexibele werk- en vergaderplekken voor de ambtelijke organisatie, gemeentearchief. 
BVO: 11.478 m2
Status: Opgeleverd