veenendaal_pnielkerk

Veenendaal

Pniëlkerk

Van kerk tot winkel

De nieuwbouwontwikkelingen aan de oostzijde van het centrum Veenendaal heeft de Pniëlgemeente doen besluiten een nieuw onderkomen te betrekken buiten het centrum van Veenendaal. Het oude kerkgebouw, daterend uit 1913, gebouwd in de zogenaamde hallenkerkstijl zal worden herbestemd. Omdat de kerk centraal in het nieuwe winkelgebied Brouwerspoort ligt, is het voor de hand liggend het gebouw een bijzondere winkelfunctie te geven. Ook ruimtelijk gezien leent het gebouw zich goed voor deze functie. De kerk wordt ontdaan van zijn interieur en gestript zodat er een grote ruimte ontstaat. In deze hoge ruimte wordt een insteekverdieping gerealiseerd, zo blijft de ruimtelijkheid van de kerk merkbaar. De huidige achtergevel zal worden getransformeerd tot voorgevel. Door een groot gat te maken in de dichte gevel en hierin een bijna klassiek kerkraam te ontwerpen blijft de uitstraling van de kerk behouden. De kerk is een hoeksteen in de Veenendaalse samenleving. Behoud van de kerkelijke uitstraling van het gebouw was dan ook een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Misschien is het gebouw wel meer kerk geworden dan hij altijd is geweest. In de oksel van de T-vormige kerk is nog een bijgebouw ontworpen in een meer moderne architectuur. Kerk en bijgebouw sluiten op deze manier goed aan bij de kleine korrelmaat van het Veenendaalse centrum.

Pnielkerk_17
Pnielkerk_12

Projectgegevens

Periode: 2010>heden
Opdrachtgever: Kastanje
Programma: Commerciële ruimte
BVO: 920 m2