Wuhan-(1)

Wuhan

New Energy Institute

Onderzoeksinstituut op het gebied van duurzaamheid

De stad Wuhan (9 miljoen inwoners) wil zich de komende jaren tot de meest duurzame stad van China ontwikkelen. In dat kader is een internationale prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van het Wuhan New Energy Center; een onderzoeksinstituut op gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid, met een internationale ambitie. Het ontwerp van Grontmij en Jos van Eldonk is door de internationale jury unaniem verkozen boven de inzendingen van o.a. Arup, Zaha Hadid en Mott MacDonald.

Wuhan (6)
Wuhan (2)

De aronskelk als inspiratie

Samen met Grontmij heeft Jos van Eldonk een gebouw ontworpen in de vorm van een bloem, met de aronskelk als inspiratiebron. Het gebouw is ongeveer 140 m hoog en wordt omgeven door laboratoria in de vorm van bladeren.

Wuhan (7)
Wuhan (5)

Duurzaam gebouw

Het gebouw is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee windenergie wordt opgewekt. De rand van de kelk vormt een zonnedak dat bedoeld is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Het gebouw wordt gekenmerkt door het principe van natuurlijke ventilatie. De centrale, ruim 120 m hoge zonneschoorsteen is bedoeld voor de natuurlijke luchtventilatie van de kantoren.

Wuhan (4)
Wuhan (3)


Projectgegevens

Periode: 2010>2015
Opdrachtgever: Hubei Science & Technology Investment Company
Programma: laboratoria & kantoren
BVO: 40.000 m2
Status: Opgeleverd