gouda_031

Gouda

Huis van de Stad

Rode baksteen in diagonaal motief als verwijzing naar de stroopwafel

Het nieuwe gemeentehuis van Gouda is onderdeel van de ontwikkeling van de Spoorzone, waar het stadscentrum zich uitbreidt naar het gebied ten noorden van de spoorlijn. Het Huis van de Stad refereert met een knipoog aan het traditionele Gouda en past tegelijkertijd bij de eenentwintigste-eeuwse stad.

Aan de buitenkant worden traditionele thema’s gebruikt zoals gemetselde, rode baksteen en witte kozijnen, terwijl het gebouw qua vorm aansluit bij de grote rechthoekige volumes in de directe omgeving. De bakstenen in de gevels zijn bewust niet op een traditionele manier gemetseld, maar in geprefabriceerde diagonale stroken over het hele gebouw gelegd. Het diagonale motief refereert hierdoor aan zowel de oude als de nieuwe stad en is bovendien een verwijzing naar een typisch Gouds symbool, wat al tot de bijnaam ‘De Stroopwafel’ heeft geleid. Het gebouw is klassiek van opbouw en herinnert met de diagonale patronen en het zuiver rechthoekige volume ook aan het Dogenpaleis in Venetië.

gouda_105
1211_gouda_1130

Een amfitheater als raadzaal

Het interieur van het Huis van de Stad moest in onze ogen ‘een kamer van de burger’ worden, waar burgers en politiek weer bij elkaar worden gebracht. Het gebouw heeft een spectaculaire ontvangsthal. Hierin ligt de duale raadzaal, waarvan het ontwerp is geïnspireerd door de Griekse oorsprong van de democratie. In het oude Athene debatteerden de burgers in de open lucht in een theaterachtige opstelling. De raadzaal heeft daarom de vorm gekregen van een amfitheater. Omdat deze schaal los in de grote glazen zaal staat, lijkt het alsof de volksvergadering van Gouda, net als in het oude Athene, in de open lucht plaatsvindt.

 

1211_gouda_824
gouda_076

Zichtbaar voor iedereen

De raadsbijeenkomsten zullen van verschillende kanten – ook vanuit de trein als een soort openbaar theaterstuk– zichtbaar zijn. Vooral ’s avonds zal het beeld spectaculair zijn als de schaal wordt belicht met kleuren die kunnen worden aangepast aan de aard van het debat. Op stabiele momenten heeft de raadzaal de politieke kleur van de coalitie. Als er heftige debatten zijn, zullen de politieke kleuren elkaar in hoog tempo afwisselen en door elkaar heen bewegen. De bevolking van Gouda zal zich in de toekomst weer verdringen om een raadsvergadering bij te wonen.

 

Gouda-Huis-van-de-Stad-(8)
Gouda-Huis-van-de-Stad-(7)

Projectgegevens

Periode: 2006>2012
Opdrachtgever: NS Stations
Programma: Kantoren, publieksdiensten, raadsfaciliteiten, UWV, winkel, voorlichtingscentrum en expositieruimten
BVO: 15.539 m2
Status: Opgeleverd