Veenendaal-Cultuurfabriek-(4)

Veenendaal

Cultuurfabriek

Cultuurcluster in de voormalige wolfabriek

In het nieuwe hart van Veenendaal is de voormalige fabriek van Hollandia Wol verbouwd tot een cultuurcluster met daarin de bibliotheek, museum Het Kleine Veenlo, de historische vereniging en de kunstuitleen. De oude fabrieksschoorsteen is behouden, in de binnentuin tussen het oude gebouw en de nieuwbouw. Doordat de toren nu enigszins verscholen ligt, werkt hij vooral op afstand, in de skyline van Veenendaal, en zie je hem pas weer als je je in het cultuurcluster bevindt.

 

Veenendaal-Cultuurfabriek-(2)
Veenendaal-Cultuurfabriek-(3)

Nieuw ontmoetingsplein

Het ontwerp is in de eerste plaats stedenbouwkundig benaderd. Omdat het complex niet aan de hoofdroute ligt, is het gekoppeld aan een nieuw gebouw. Deze nieuwbouw zorgt ervoor dat de hoofdentree aan het nieuwe Kees Stipplein komt te liggen en aansluit op de nieuwe stratenstructuur.

 

Veenendaal-Cultuurfabriek-(6)
Veenendaal-Cultuurfabriek-(8)

Gevel met breipatronen

De Nervi-achtige kolommen in de nieuwbouw die uitmonden in de draagconstructie van de vloeren, zijn geïnspireerd op de industriële betonstructuur van de oude fabriek. Vanaf het plein is door de glazen gevel deze stapeling van kolommen en vloeren zichtbaar gemaakt. De breipatronen die in de gevels zijn verwerkt, verwijzen naar de woltraditie van Veenendaal. Net zoals in breiwerk zijn in de bakstenen gevels kleur- en reliëfverschillen gemaakt en daarmee licht- en donkereffecten gecreëerd. Het zijn als het ware gemetselde Noorse truien met kabels en gerstekorrelsteken, met onderaan een boord, die werkt als een klassieke plint. Ook in het spel van vlakke en geprofileerde kliklijsten in de voorgevel zijn weefpatronen te herkennen.

Veenendaal-Cultuurfabriek-(10)
Veenendaal-Cultuurfabriek-(9)

Projectgegevens

Periode: 2005>2010
Opdrachtgever: Gemeente Veenendaal
Programma: Bibliotheek, museum Veenendaal, kunstuitleen, historische vereniging Oud Veenendaal, expositieruimte, koffiecorner
BVO: 4.700 m2
Status: Opgeleverd