171005_Bibliotheek-Day-Render

Alphen aan den Rijn

Bibliotheek Aarplein

In 2016 heeft Common Affairs de opdracht gekregen voor het ontwerp van de nieuwe bibliotheek van Alphen aan den Rijn. Het is een ingewikkelde opgave. Het is een groot gebouw met een lastig programma, zeker voor in de binnenstad: een bibliotheek met een openbare fietsenstalling en een bovengrondse parkeergarage.
Om zo’n groot gebouw aansluiting te geven bij de binnenstad van Alphen aan den Rijn, hebben we gekeken naar andere historische steden. Ook hier staan grote gebouwen, zoals stations, kerken en musea, die wel passen in het stadsbeeld, maar die een veel grotere maat hebben dan de omliggende bebouwing. Het ontwerp voor de bibliotheek is uiteindelijk een soort mix geworden van een station en een museum. Veel groter dan de overige gebouwen maar wel in baksteen en rijk gedetailleerd. 
De opdracht was een duurzaam gebouw met een groene, warme uitstraling in deze stenige omgeving. Hiervoor wordt het gebouw voorzien van zonnepanelen op het dak en aan de gevel. De parkeergarage blijft open voor een goede ventilatie, voorzien van roosters geïnspireerd op gotische of Romeinse bogen. In elke boog komt een plantenbak te staan met levende struiken of bomen. 

171005_Bibliotheek-Night-Render

Projectgegevens

Periode: 2016>heden
Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den Rijn    
Programma: Bibliotheek, gemeentearchief en parkeergarage (325 parkeerplaatsen)
BVO: ca. 13.000 m2
Status: DO